top of page

Zangfamilie

Mijn vader en zijn twee oudere broers waren ook musicus. Ze zijn op zeer verschillende terreinen van de muziekwereld werkzaam geweest.

Mijn ooms Reinier en Dick Schweppe zongen samen in het jongenskoor van Amsterdam o.l.v. Willem Mengelberg de Matthäus Passion van Bach en later in 1933 o.l.v. Stravinsky in Parijs de première van Perséphone.

Mijn vader Marius Schweppe zong onder de artiestennaam Marius van Altena  om verwarring te voorkomen met zijn oudere broer Reinier die in die tijd zeer bekend was.

Oom Dick woonde en werkte meer dan 60 jaar in het buitenland. Hij heeft jaren door Europa getrokken met een auto en caravan om optredend met verschillende groepen zijn brood te verdienen. Hij zong, speelde gitaar en basgitaar. Hij was autodidact en componeerde en arrangeerde voor Big Band. Hij werkte jarenlang voor het dansorkest van Hugo Strasser. Hij is in april 2012 overleden. 

Oom Reinier was in de jaren vijftig, zestig en zeventig een heel bekende zanger en veelgevraagde evangelist in de passies van Bach. Hij was een wat heldische tenor en kon ook grotere partijen zingen zoals het Requiem van Verdi, of  Damnation de Faust van Berlioz. Hij heeft jarenlang samen met zijn vrouw, mijn tante Fredy in het Nederlands Kamerkoor gezongen en is daarmee eigenlijk mijn voorganger in het Kamerkoor. Oom Reinier en tante Fredy zijn beiden overleden.

Mijn vader Marius Schweppe (beter bekend onder zijn artiestennaam Marius van Altena) ging weer een hele andere weg in en is vooral bekend als barokspecialist. Hij is jarenlang hoofdvakleraar barokzang geweest aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In de zestiger en zeventiger jaren was hij lid van het ensemble Syntagma Musicum. Zij maakten furore met plaatopnames en tournees door Europa, Noord- en Zuid Amerika, Australië en Japan. In de jaren negentig maakte hij deel uit van het ensemble Camerata Trajectina. Ook werkte hij met dirigenten als Gustav Leonhardt, Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Ivan Fischer, Jean Fournet, René Jacobs, Reinbert de Leeuw en Nikolaus Harnoncourt. De laatste jaren als zanger zong hij voornamelijk in het Huelgas Ensemble van Paul van Nevel. Mijn vader is gestopt met professioneel optreden maar helpt mij vaak als adviseur en als producent bij CD-opnamen.

Reinier Schweppe Ne parle Pas met Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Bernard Haitink (1957)

Reinier Schweppe met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Bernard Haitink (1957)

Reinier Schweppe, O Schmerz uit Matthäus Passion van Bach o.l.v. Piet van Egmond (1963)

Marius van Altena, Egidius Waer Bestu bleven. Met Camerata Trajectina (omstreeks 1995)

Marius van Altena, tenor aria uit BWV 16. o.l.v. Gustav Leonhardt

Marius van Altena met Michiel ten Houten de Lange. Ardo e scoprir van Claudio Monteverdi. o.l.v. Gustav Leonhardt

Marius van Altena met Marianne Kweksilber. Bel Pastor van Claudio Monteverdi. o.l.v. Gustav Leonhardt

Dirk Schweppe In the old fashioned way. Met Tanz Orchester Hugo Strasser

bottom of page